top of page
  • Black Facebook Icon

Моята Биография

034a.JPG

„..Лалов демонстрира дълбок и сериозен подход, но и с някои грандиозни моменти“

„... Българският диригент успя да очертае с абсолютна точност на Моцартовото произведение, докато с Шуман той накара Оркестъра да покаже най-приятната му романтична страна“

„ Лалов ръководи и обича оркестъра, особено (тъй като е завършен цигулар) струнните и ги подготвя за едно"освободено" музициране, ....с красиво изваяни мелодии, и особено подчертано в силно изразеното движение на централната светла част, изпълнена със спокойствие, но същои  с веселието и с дълбоката емоция, които бележат изпълнението на тази вечна композиция

scroll 2.jpg
  • Black YouTube Icon

на Моцарт, която многобройните посетители аплодираха  дълго време след финалните акорди. Дирижирано от Николай Лалов, това велико произведение (9-та симфония) се превърна в едно голямо преживяване.“

С богата дейност като диригент, цигулар и преподавател Николай Лалов има огромен артистичен опит. Роден в София, България, Лалов започва да учи цигулката на шестгодишна възраст. Завършва обучението си в Националното Музикално училище „Л. Пипков“, което завършва със златен медал за много високите резултати по време на обучението си. По-късно завършва Националната академия в България като цигулар и по-късно по собствена инициатива учи дирижиране.

Като студент учи  с проф. Петър Христосков и проф. Стойка Миланова. Лалов участва в майсторски класове  на музиканти като Янош Старкер (камерна музика), Ифра Найман (цигулка). Учи дирижиране при големия педагог и диригент  Проф. Лилия Гюлева. Демонстрирайки забележителни преподавателски качества, той стана най-младият учител по цигулка в Софийскотo Музикално Училище „Л. Пипков“. Така от самото начало на своята артистична кариера той проявява многостранност: като солов цигулар, диригент и преподавател.

Организационните умения и ентусиазъм на Н. Лалов му позволяват да създаде редица оркестри и ансамбли в Португалия, където се премества със семейството си през 1989 г., на 29-годишна възраст. Ансамбълът Концертино (1992), Младежкият оркестър на град Евора (1992) и накрая Камерният оркестър на Кашкайш и Оейраш (1996) са продукти на неговите усилия да създаде културна инфраструктура в тази страна. Той участвува в създаването на едно от първите професионални музикални училища в Португалия и с Камерния Оркестър Кашкайш, се представя на Европейската Асамблея на Фестивалите (Eщорил 1998). Той също представляваше Португалия на EXPO 2000 - Хановер с Младежкия Оркестър на град Евора. Създадения от Лалов  Камерният Оркестър на Кашкайш и Оейраш скоро се превръща в проект с голямо културно въздействие. Концертите в Португалия, Испания, Белгия, България и участието в национални и международни фестивали са доказателство за високото артистично ниво на оркестъра. Н.Лалов е истински посланик на музиката и културата, а музикалният обмен между различни европейски култури заема видно място в творчеството му. Желанието да представи неизвестни творби и композитори и да насърчи културния диалог между страните го стимулира да представи  нови и непознати  произведения в Португалия, но също и да представи музика от България и Португалия по целия свят. Той организира първата културна седмица на Португалия в София през 1994 г., като насърчава посещенията на артисти от двете страни и гостувания на ученици от музикалните училища в София и Евора (Португалия). Като цигулар Н. Лалов е записвал за Българското Национално Радио и за Португалското Национално Радио. Свирил е в много европейски държави и е дирижирал оркестри като Новата Португалска Филхармония, Португалския Регионален Оркестър на Алгарве, Симфоничния Оркестър на  град Рим, Гръцкия Национален Оркестър на град Солун, Регионалния Оркестър на град Бари (Италия), Националният Оркестър на град Монтерей (Мексико), Националният Оркестър на Бразилия, Националния Оркестър на град Харков (Украйна),  Филхармонията на град Ухан (Китай), Симфоничния Оркестър на Войводина (Сърбия), Симфоничния Оркестър на град Ополе (Полша), Симфоничния Оркестър Волгланд (Германия) ), Национален Оркестър на Румъния, Северно Чехската Филхармония, Лондонският Камерен Оркестър, Симфоничния Оркестър на Ню Мексико (САЩ), Ансамбъл за Съвременна музика (Германия), Камерния Оркестър на Флоренция и много други.

Н.Лалов продължава да работи с млади музиканти и редовно е канен да провежда майсторски класове по камерна музика, цигулка и дирижиране. Той е участвал в журито на редица национални конкурси в Португалия и е автор, заедно със съпругата си, на първата детска опера, създадена в Португалия, "Магически Сън". Лалов гостува два пъти като гост-диригент и преподавател на Американския Национален Фестивал в Честъртаун (САЩ)

Лалов е член кореспондент на Академията във Валенсия (Испания) и е носител на редица дипломи и награди от правителствата на България е Португалия. За заслуги е удостоен със специялна награда от градовете Кашкаиш е Оейраш. През 2009 е обявен за Личност на Годината от Ротари Клуб /Португал е  през 2014 е удостоен с титлата Почетен Член на Ротари Клуб - Оейраш.

bottom of page